Φιλική Εταιρεία

Σήμερα μιλήσαμε για τη Φιλική Εταιρεία, το έτος ίδρυσης, τους ιδρυτές και το σκοπό της.

 Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη μυστική οργάνωση  για την προετοιμασία ελληνικής επανάστασης. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας,  από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ.  Οι Φιλικοί αφού μυούνταν στην Εταιρεία έδιναν όρκο πίστης και επικοινωνούσαν με κώδικες, ψευδώνυμα και συνθηματικές λέξεις.


Αρχικά επεξεργαστήκαμε τον παραπάνω πίνακα του Δ. Τσόκου "Ο Όρκος". Τα παιδιά τον σχολίασαν και έπειτα τους διαβάσαμε τον όρκο των Φιλικών. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι έλεγε και τα παιδιά έπειτα ζωγράφισαν τη μύηση.

"Ορκίζομαι εις το όνομα της αληθείας και της δικαιοσύνης, ενώπιον του Υπερτάτου Όντος, να φυλάξω, θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα το μυστήριον, το οποίον θα μου εξηγηθεί και ότι θα αποκριθώ την αλήθειαν εις ό,τι ερωτηθώ...".
 
 

 
 
Έπειτα περάσαμε στο Κρυπτογραφημένο αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας. Δώσαμε στα παιδιά λέξεις όπως, ελευθερία ή θάνατος, αγώνας και Ελλάδα και αυτά τις κρυπτογράφησαν σύμφωνα με το αλφάβητο των Φιλικών.



Για να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθηματικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι Φιλικοί, τους φτιάξαμε ένα εικονόλεξο. Τους εξηγήσαμε ότι όταν έλεγαν για παράδειγμα τη λέξη δέντρα στην πραγματικότητα εννοούσαν όπλα. Τους δώσαμε πολλά παρόμοια παραδείγματα (π.χ Ο 118 έστειλε στο2 κοπάδια με 10.000 δέντρα).
 Αποφασίσαμε να φτιάξουμε λοιπόν και ένα δικό μας συνθηματικό λεξικό που θα χρησιμοποιούμε μέσα στην τάξη (για να μη μας καταλάβει το διπλανό τμήμα). Έτσι αντικαταστήσαμε τη λέξη κυρία, με τη λέξη πεταλούδα, τη λέξη παιδιά με τη λέξη παπάκια, τη λέξη τραπεζάκια, με τη λέξη μανιτάρι και τη λέξη διάλειμμα, με τη λέξη ψάρεμα.


 
Κάναμε και την κατασκευούλα μας πάλι σήμερα.
 
 
Μιλήσαμε και για την έννοια Ελευθερία ή θάνατος, όπου καταγράψαμε τις σκέψεις των παιδιών.




 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαθαίνουμε τους κανόνες της τάξης με τη βοήθεια της Μόνα

ΚΑΝΟΝΕΣ Νο2