Μάης κι έχει η Γη φορέσει τα καλά της για ν' αρέσει! (β' μέρος)


Παραμύθι θα σας πω... μια φορά κι έναν καιρό...


Το παραμύθι μας λέει ότι την Πρωτομαγιά γιορτάζουν μαζί με τα λουλούδια και οι εργάτες. 
Η ιστορία, και όχι τα παραμύθια, μας διδάσκει ότι μια Πρωτομαγιά πριν πολλά πολλά χρόνια έγιναν κάποια σπουδαία γεγονότα που μέχρι και σήμερα κάθε Πρωτομαγιά τα θυμόμαστε.
Δείτε τι έγινε τότε.


Τον προηγούμενο αιώνα στην Αμερική, οι εργάτες δούλευαν όλη τη μέρα και δεν είχαν χρόνο να ξεκουραστούν και να παίξουν με τα παιδιά τους. Ζωγράφισαν μια αφίσα και έγραψαν ένα τραγούδι που έλεγε: Οχτώ ώρες για εργασία, οχτώ ώρες για ανάπαυση κι οχτώ ώρες για ό,τι θέλουμε.

Αυτή είναι η αφίσα που ζωγράφισαν την 1η Μάη του 1886:


Στην πόλη Σικάγο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετοί. Πολλοί φυλακίστηκαν και άλλοι κρεμάστηκαν. Οι εργάτες όμως ενωμένοι συνέχισαν τον αγώνα τους για αρκετές μέρες. Έτσι κατάφεραν να κερδίσουν το 8ωρο. Οι εργάτες για να τιμήσουν αυτούς που αγωνίστηκαν, ονόμασαν την 1η Μαΐου, «Εργατική Πρωτομαγιά» και τη γιορτάζουν κάθε χρόνο σαν «Μέρα Απεργίας».

Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 2 Μάη του 1893 με την παρακάτω αφίσα:


Τελευταία με τον κορονοϊό, όλοι θυμήθηκαν, χειροκρότησαν, τραγούδησαν και είπαν καλά λόγια για γιατρούς και νοσοκόμους.
Αυτοί οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα, δουλεύουν και θα συνεχίσουν να δουλεύουν πολλές ώρες και να κουράζονται πολύ, γιατί είναι λίγοι, να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με πολλούς αρρώστους και να κινδυνεύουν να κολλήσουν κορονοϊό. Αν όλοι αυτοί αποφάσιζαν να ενωθούν και να κάνουν μια απεργία για να διεκδικήσουν κάτι, τι θα ζητούσαν και τι αφίσα θα ζωγράφιζαν; 
Σκεφτείτε, ρωτήστε, μάθετε και ζωγραφίστε την αφίσα τους. 
Μην ξεχάσετε να μας στείλετε την αφίσα σας εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαθαίνουμε τους κανόνες της τάξης με τη βοήθεια της Μόνα

ΚΑΝΟΝΕΣ Νο2